top of page

DAKTUINEN / DAKGROEN - voordelen

​​1) ENERGIE BESPAREND

Koel in de zomer, warm in de winter, kortom: energiebesparing!

In de zomer kunnen groendaken behoorlijke verkoeling opleveren, terwijl de besparing op energielasten voor verwarming in de winter wel kan oplopen tot 23%! Daarmee levert een daktuin/groendak niet alleen bij tot een beter leefmilieu, maar verdient het zichzelf ook nog eens terug.

2) BETER LEEFKLIMAAT

Een groendak ziet er mooi en aantrekkelijk uit (bloemetjes, geuren en kleuren), verbetert de biodiversiteit en biedt volop ruimte aan insecten. Sedum bijvoorbeeld is een drachtplant voor bijen en vlinders. Daarnaast is algemeen bekend dat groen rustgevend en stressverlagend werkt. Dus meer groen, zorgt voor een beter leefklimaat!

3) CO2 EN FIJNSTOF

Vegetatie kan fijnstof uit de lucht filteren en CO2 omzetten in zuurstof. Daarnaast zuivert regen de lucht van o.a. CO2 en fijnstoffen, dit wordt opgevangen door het substraat van de daktuin, waar een groot deel van deze stoffen in achter blijft.

4) VERLENGD LEVENSDUUR DAK

De levensduur van een groendak is tot 3 keer zo lang, vergeleken met een conventioneel dak wat ongeveer 30 jaar meegaat. De planten beschermen namelijk tegen de schadelijke effecten van zonlicht en regen en het verkleint de temperatuurschommelingen (de temperatuur van zwarte dakbedekking kan in de zon wel oplopen tot 70 graden!).

5) WAARDEVERHOGING VAN UW HUIS

Door het vergroenen van daken stijgt de waarde van uw huis en zelfs van omringende gebouwen. Denk hierbij aan de isolerende werking en het aanzicht. Daarnaast wordt een daktuin of groendak als een pluspunt gezien bij een eventuele verkoop van uw huis. 

6) VERHOOGT RENDEMENT ZONNEPANELEN

Zonnepanelen hebben het hoogste rendement bij een lage omgevingstemperatuur. Op een dak met bijv. een bitumen dakbedekking, kan de temperatuur wel oplopen tot 60 of 70 graden,  terwijl dat bij een groendak rond de 35 graden blijft. Hierdoor wordt dus het rendement van uw zonnepanelen vergroot en zorgt de lagere temperatuur ook nog eens voor een langere levensduur van de zonnepanelen.

7) REGULEERT REGENWATER

Uit onderzoek blijkt dat een groendak ongeveer 50% van het regenwater kan opnemen en terug geven in de atmosfeer (o.a. door opname van de planten en door verdamping). En aangezien we steeds vaker last hebben van fllinke regenval in korte tijd, scheelt dat aanzielijk in de belasting van het rioleringsstelsel en kunnen ondergelopen straten voorkomen worden.

8) VERMINDERING VAN STEDELIJKE HITTE

De temperatuur in de stad ligt hoger dan op het platteland, doordat de gebouwen en wegen in een stad de warmte absorberen en vervolgens weer afgeven. Dit noemen ze het “stedelijk hitte-eiland effect”. Groen (en dus ook groene daken of groene gevels) zorgt voor een lagere omgevingstemperatuur.

Omdat de ruimte in de stad voor groen vaak beperkt is, is een groendak of een groene gevel het ideale middel om meer groen in de stad te realiseren.


 

 

 

 

 

 

bottom of page