top of page

TuinTotaalTips - Juni

TIP1: EEN EN TWEEJARIGEN INPLANTEN

De ijsheiligen (half mei) zijn voorbij, dus kunt u nu de één- en tweejarigen inplanten en een vaste plek geven in uw border. Geef ze voldoende water bij droog weer en u kunt binnenkort genieten van alle prachtige bloemen en kleuren.

TIP 2: BINNENPLANTEN NAAR BUITEN

Niet alleen de buitenplanten maar ook uw binnenplanten houden van een fris buitje. Als u ze op een regenachtige dag in juni (dan is het niet te koud) even buiten zet, frist de plant er lekker van op. En de bladeren zijn na de bui ook weer helemaal stofvrij!

TIP 3: BLOEMEN VOOR BIJEN EN VLINDERS

Dat de bijen en vlinders het moeilijk hebben, is inmiddels algemeen bekend. Maar ze zijn enorm belangrijk voor het bevruchten van de gewassen. Doordat bijen tot wel honderd planten aandoen in hun ophaalronde naar nectar, kunnen ze in een vlucht een groot aantal planten bestuiven. De lente- en zomermaanden zijn de topmaanden voor de bijenpopulatie.

Daarom is het voor deze beestjes van enorm belang dat er veel bloeiende planten in de tuinen zijn, zodat ze de benodigde nectar kunnen halen.

Hieronder een aantal planten die hier bijzonder geschikt voor zijn:

  • Vlinderstruik (Budleija) is bij velen bekend, met zijn strossen vol met bloemen is het een grote favoriet van vele insecten

  • Grote Kattenstaart (Lythrum) de mooie lila bloemen zitten altijd vol bijen en hommels

  • Zonnehoed (Echinacea), de prachtige bloem van deze plant is geliefd bij zowel bijen, hommels als vlinders.

  • Blauwe Regen (Wisteria) de slierten met geurende bloemen trekken tal van bijen en hommels aan

  • Sering (Syringa) deze heerlijk geurende bloemen worden door veel insecten bezocht. Maar is vooral belangrijk als waardplant voor de Seringenvlinder en Nachtvlinder (waardplanten vormen als rupsenvoedsel een onmisbare schakel voor de ontwikkeling van ei tot vlinder)

Wilt u elke maand automatisch de actuele tuintips ontvangen?

Gepubliceerde bijdragen

Recente Publicaties

Archief

  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page