top of page

TuinTotaalTips - november

Tuinspreuk van de maand:

“Als het vriest in november, dan volgt er sneeuw in december.

Tip 1) Snoeien

Zodra de fruitstruiken of appelbomen kaal zijn, kunt u ze snoeien (verjongingssnoei heet dat). Ook heesters en bomen kunnen nu gesnoeid worden. Let wel op dat veel heesters, zoals bijvoorbeeld hortensia’s en rozen, juist bescherming hebben aan hun uitgebloede bloemen (minder bevriezingsgevaar). Weet u niet wanneer of wat u moet snoeien, bel ons gerust even.

Tip2) Vijver in de winter Afgevallen blad in de vijver, gaat rotten en dat komt de waterkwaliteit niet ten goede. Om dit te voorkomen kunt u een net over de vijver spannen. Haal wel regelmatig het blad uit het net, zodat het niet te zwaar wordt en alsnog in het water hangt. Een goede pomp zorgt voor voldoende circulatie in het water, wat bevorderlijk is voor de vijverdieren en bevriezing kan voorkomen. Is uw vijver 80 cm of dieper, dan kunt u over het algemeen de pomp laten staan tijdens de winter. Anders is het verstandig de pomp eruit te halen om stuk vriezen te voorkomen. Let er ook op om tijdig de buitenkraan af te sluiten en de beregeningsinstallatie af te koppelen. Zo voorkomt u problemen tijdens (of na) een vorstperiode!

Tip 3) Dieren in uw tuin

Wilt u de vogels in de winter helpen, denk dan bijvoorbeeld aan een beschut nestkastje. Deze kunt u kopen of zelf maken, op internet vindt u tal van bouwtekeningen!

Het in de winter al ophangen van een nestkastje heeft zo zijn voordelen. Vogels zullen in het voorjaar eerder hun oude winterslaapplaats uitkiezen als nestplaats. En als u daarnaast ook nog tijdens vorstperiodes een (zelfgemaakte) pindaslinger, stukjes fruit of vetbol in de tuin hangt, zult u het hele jaar door een vogelrijke tuin hebben!

Meer tips vindt u hier : http://oud.tuinen.nl/artikel/899

Gepubliceerde bijdragen
Recente Publicaties
Archief
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page