top of page

TuinTotaalTips-November

Tuinspreuk van de maand:

“Als het vriest in november, dan volgt er sneeuw in december.”

TIP 1. Vijver in de winter Afgevallen blad in de vijver, gaat rotten en dat komt de waterkwaliteit niet ten goede. Om dit te voorkomen kunt u een net over de vijver spannen. Haal wel regelmatig het blad uit het net, zodat het niet te zwaar wordt en alsnog in het water hangt. Een goede pomp zorgt voor voldoende circulatie in het water, wat bevorderlijk is voor de vijverdieren en bevriezing kan voorkomen. Is uw vijver 80 cm of dieper, dan kunt u over het algemeen de pomp laten staan tijdens de winter. Anders is het verstandig de pomp eruit te halen om stuk vriezen te voorkomen. Let er ook op om tijdig de buitenkraan af te sluiten en de beregeningsinstallatie af te koppelen. Zo voorkomt u problemen tijdens (of na) een vorstperiode!

TIP 2. Snoeien

Zodra de fruitstruiken of appelbomen kaal zijn, kunt u ze snoeien (verjongingssnoei heet dat). Ook heesters en bomen kunnen nu gesnoeid worden. Let wel op dat veel heesters, zoals bijvoorbeeld hortensia’s en rozen, juist bescherming hebben aan hun uitgebloede bloemen (minder bevriezingsgevaar). Weet u niet wanneer of wat u moet snoeien, bel ons gerust even om te overleggen.

TIP 3. Dieren in uw tuin

Wilt u de vogels in de winter helpen, denk dan bijvoorbeeld aan een beschut nestkastje.

Het in de winter al ophangen van een nestkastje heeft zo zijn voordelen. Vogels zullen in het voorjaar eerder hun oude winterslaapplaats uitkiezen als nestplaats. En als u daarnaast ook nog tijdens vorstperiodes een (zelfgemaakte) pindaslinger, stukjes fruit of vetbol in de tuin hangt, zult u het hele jaar door een vogelrijke tuin hebben! Meer tips vindt u hier.

Ook de egels kunnen in de winter wel wat hulp gebruiken. Uiteraard zijn er mooie egelhuisjes te koop, maar u helpt de egels al enorm door bijvoorbeeld in een hoek van uw tuin een partij snoeihout of verzameld blad te gooien. U kunt ook een egelhuisje zelf maken. Op internet zijn diverse bouwtekeningen te vinden, om zelf mee aan de slag te gaan tijdens een regenachtige dag. Lees hier nog meer tips om egels te helpen in de winterperiode.

Wilt u naast deze tuintips ook 2x per jaar onze digitale nieuwsbrief ontvangen? Meld u dan aan op www.tuin-totaal.nl

Geniet het hele jaar van uw tuin!

Gepubliceerde bijdragen

Recente Publicaties

Archief

  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page