top of page

TuinTotaalTips-Oktober

Tuinspreuk van de maand:

“Is oktober warm en fijn, dan zal het een scherpe winter zijn.”

TIP 1: Winterviolen in bakken

De uitgebloeide eenjarige kunt u verwijderen en in plaats van de bloembakken op te bergen, kunt u ze ook vullen met een winterbeplanting. Denk bijvoorbeeld aan winterviolen, die zijn er weer in vele kleuren en bloeien de hele winter door. En ze kunnen tegen de kou en vorst! Tijdens de vorst hangen ze slap, maar zodra de temperatuur weer boven nul komt, groeien en bloeien ze alsof er niet gebeurd is.

TIP2: Bladeren

De bomen gaan zich opmaken voor het najaar en de winter. De sapstroom wordt minder en ze laten hun bladeren vallen. Vaak raken dakgoten verstopt met afgevallen blad. Hou de dakgoot schoon en knip ook de klimplanten af die over de dakgoot of onder dakpannen zijn gaan groeien. Zo voorkomt u problemen als het in het najaar weer meer gaat regenen.

TIP 3: Mulchen

U kunt in de winterperiode de grond verbeteren door een mulchlaag aan te brengen tussen de planten. Doe dit bij voorkeur op een vochtige grond. Vezel- en goede voedingsstoffen uit de mulch wordt in de bodem opgenomen en verbeterd zo de grond.

Wat is mulchen?

De open grond (in de border) wordt bedekt met een laag verteerbaar materiaal (bijvoorbeeld bladeren of heel klein geknipt tuinafval/takjes). De grond blijft hierdoor langer vochtig en de temperatuur wisselt onder de laag minder sterk. Bodemorganismen zoals wormen, pissebedden maar ook bacteriën en schimmels gaan hier mee aan de slag. Daardoor krijgt u meer humus en wordt de bodemstructuur op een natuurlijke manier verbeterd.

Wilt u naast deze tuintips ook 2x per jaar onze digitale nieuwsbrief ontvangen? Meld u dan aan op www.tuin-totaal.nl

We wensen u heel veel tuinplezier toe dit seizoen!

Gepubliceerde bijdragen
Recente Publicaties
Archief
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page