top of page

TuinTotaalTips-Mei

Tuinspreuk van de maand:

“Is mei nat, de droge juni volgt zijn pad.”

Tip 1) IJsheiligen

Traditie getrouw is het ná IJsheiligen pas “veilig” om alle potten en plantbakken weer te vullen met éénjarige planten. Deze planten kunnen namelijk niet tegen vorst, ook niet een late nachtvorst. Het zijn in principe allemaal exotische planten uit de (sub)tropen, die een lange bloeiperiode kennen maar niet bestand zijn tegen temperaturen onder nul.

Natuurlijk zijn er uitzonderingen maar voor de meeste planten geldt: aanplant ná IJsheiligen!!

Wat is “IJsheiligen”?

Tip 2) Plantensteun plaatsen

Het is aan te raden om bij hoge, vaste planten een steun plaatsen, zodat ze mooi omhoog kunnen groeien en straks niet gaan hangen als ze vol in blad zitten en gaan bloeien. In een tuincentrum kunt u hiervoor speciale steunen kopen, maar soms volstaat een simpele bamboestok ook prima. Ook klimplanten kunt u nu al vastbinden, om zo het klimmen te sturen.

Tip 3) Hagen scheren

Mei is een prima maand om de groenblijvende hagen zoals liguster, buxus, hulst en coniferen te scheren. Ze kunnen zich goed en snel herstellen in het groeiseizoen. Kijk van te voren wel even op of er geen vogelnestje in zit, het is tenslotte ook broedseizoen. Wilt u een mooie strakke haag, dan adviseren wij om deze 2x per jaar te snoeien. De eerste keer nu (mei-juni) in de groeiperiode en de tweede keer in augustus/september. De haag heeft dan nog voldoende tijd om te herstellen voordat de winterperiode begint. U heeft dan het hele jaar door een mooie en strakke haag. Tip: bij jonge hagen is een extra scheerbeurt aan te bevelen, de haag vertakt zich dan beter en wordt daardoor dichter.

Gepubliceerde bijdragen

Recente Publicaties

Archief

  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page