top of page

Wat zijn "IJsheiligen"?


Aangeraden wordt om pas ná de IJsheiligen (half mei) de potten en plantbakken weer te vullen met éénjarige planten. Maar wat/wie zijn die "IJsheiligen" nou eigenlijk?

De IJsheiligen is een van de oudste en wellicht bekendste begrippen uit de volksweerkunde. De eerste berichten hierover dateren van rond het jaar 1000.

Het is de verzamelnaam van 5 katholieke heiligen, die allemaal hun naamdag hebben tussen 11 en 15 mei. Deze heiligen zijn: Mamertus (11 mei), Pankratius (12 mei), Servatius van Maastricht (13 mei), Bonifatius van Tarsus (14 mei) en Sophia van Rome (15 mei).

Voor tuinliefhebbers is het belangrijk te weten dat éénjarige planten in principe allemaal exotische planten zijn. Ze hebben een lange bloeiperiode, maar zijn niet bestand tegen temperaturen onder nul. Vandaar dus dat aangeraden wordt te wachten met planten tot na 15 mei omdat, volgens de volksweerkunde, dit de laatste dag in het jaar is waarop nog nachtvorst kan optreden.

De IJsheiligen houden zich in Nederland echter lang niet altijd aan hun data: In 2006, 2008 en 2013 kwam er later in mei en zelfs in juni nog vorst aan de grond voor. Dus nachtvorst na de IJsheiligen is niet helemaal uitgesloten, maar de kans hierop is wel veel kleiner!

Gepubliceerde bijdragen
Recente Publicaties
Archief
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page