top of page

TuinTotaalTips-Juni

Tuinspreuk van de maand:

“In juni weinig regen, voorstelt een grote zegen”

Tip 1) Sproeien

Bij aanhoudende droogte en zon, zoals de afgelopen weken, is het enorm belangrijk om de tuinplanten in borders en plantenbakken goed water te geven. Geef planten geen water als de zon er op schijnt, dit heeft weinig zin omdat het water dan eigenlijk meteen verdampt. Doe dit bij voorkeur ’s avonds, zodat de planten zich de hele nacht kunnen herstellen. 1 of 2x per week een paar uur de sproeier in de border te zetten is beter dan elke avond een kwartiertje sproeien met de tuinslang. De grond is dan namelijk niet door-en-door nat, waardoor het water niet diep genoeg bij de wortels komt.

Tip 2) Zo bloeien rozen langer

In juni staan de rozen volop in bloei, daarom wordt juni ook wel de ‘Rozenmaand’ genoemd! Als u de uitgebloeide bloemen steeds wegknipt, zullen doorbloeiende soorten opnieuw knoppen gaan maken en weer gaan bloeien. Doet u dat niet, dan zal de roos zijn energie gaan steken in het maken van zijn zaden: rozenbottels in plaats van nieuwe bloemen.

Nu de rozen in bloei staan, is het een prima tijd om bij kwekerijen of tuincentra te gaan kijken welke soorten u mooi vindt. Zo kunt u terecht bij Kwekerij ‘Belle Epoque’ in Aalsmeer, zij hebben een prachtige rozen-voorbeeldtuin. U kunt nu goed de kleur, geur en bloeiwijze zien. Dan weet u precies wat u koopt!

Tip 3) Bloemen voor bijen en vlinders

Dat de bijen en vlinders het moeilijk hebben, is inmiddels algemeen bekend. Maar ze zijn enorm belangrijk voor het bevruchten van de gewassen. Doordat bijen tot wel honderd planten aandoen in hun ophaalronde naar nectar, kunnen ze in een vlucht een groot aantal planten bestuiven in de lente- en zomermaanden. Daarom is het voor deze beestjes van enorm belang dat er veel bloeiende planten in de tuinen zijn, zodat ze de benodigde nectar kunnen halen. Geschikte planten zijn bijvoorbeeld: Vlinderstruik (of Budleija) met zijn strossen vol met bloemen is het een grote favoriet van vele insecten, Grote Kattenstaart (Lythrum) de mooie lila bloemen zitten altijd vol bijen en hommels, Zonnehoed (Echinacea), de prachtige bloem van deze plant is geliefd bij zowel bijen, hommels als vlinders, en de trossen heerlijk geurende bloemen van de Blauwe Regen (Wisteria) en Sering (Syringa) worden door veel insecten bezocht.

Gepubliceerde bijdragen

Recente Publicaties

Archief

  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page